torsdag 28. juni 2012

Ullfavoritter

Jeg ble så inspirert av Monstermønsters supre innlegg om barnas strikkegarderobe at jeg fikk lyst å lage et innlegg om det selv. Jeg er jo ikke i nærheten like produktiv som henne men noen ting har jeg da klart å produsere til mine avkom.

Så, her presenterer jeg størstedelen av mine gutters godt brukte strikkegarderobe høst/vinter/vår 2011/2012 (minus votter og lester):


Storebrors ullklær til venstre og lillebrors til høyre


Som man ser fra bildene er det helt klart lillebror som har mest å velge i - han har fått noe nytt men også arvet en del etter broren. Storebror, derimot, har måtte klare seg med noen få plagg.

Favoritter:
Til lillebror
*Absolutt på toppen av lista kommer rullegenseren fra Nøstebarn (sees her på Ravelry) strikket i Marianne Svit Supersoft (som ikke er å få tak i lenger men tror det er samme garn som Holst Supersoft og Malsen og mor Shetland soft). Denne har blitt mye brukt, har passet lenge og har holdt seg veldig fint. Nøstebarns oppskrifter er korte og brede etter min erfaring så jeg la opp til størrelse 6 måneder og strikket lengde 2 år.

*Heldressen, også fra Nøstebarn (sees her på Ravelry), ble veldig mye brukt i vinter. Lett å ta på og av og fin til både soving i vogn og under utedressen. Strikket i dobbel totråds merinoull fra Nøstebarn - en lett og varm dress. Også denne ble forlenget, på ermer og bein.

*Retrogenseren, som jeg skrev om her (og her på Ravelry), har vi allerede fått mye bruk for! Kjempefin passform med rundfelling til små barn. Karisma nupper desverre endel men holder seg ellers fint.

*Skruehetteluen fra Pickles (sees her på Ravelry) har vært helt super i vinter. Sitter godt på og har holdt seg fint. Denne ble strikket i dobbel Pickles Extra Fine Merino. Strikket størrelse 3-4 år til lillebror som fyller 2 til høsten og den passer perfekt. Picklesjentene strikker tydeligvis mye løsere en folk flest så da kan det være lurt å sjekke strikkefastheten og eventuelt gå opp i pinnetykkelse eller størrelse. Jeg valgte å gå opp i størrelse, ikke pinnetykkelse, for å få en stødig lue som ikke siger så mye.

Rullegenser fra Nøstebarn//Heldress fra Nøstebarn
Retrogenser med rundfelling//Skruehettelue fra Pickles


Til storebror
*Det enkle er ofte det beste! En tynn ensfarget raglangenser fra Nøstebarn, strikket av svigermor, er absolutt favorittplagget. Teller vel strengt talt ikke med siden jeg ikke har strikket den selv, men er nødt til å nevne den siden den er storebrors mest brukte strikkeplagg ever! Han fikk den for snart tre år siden og har brukt den hele året rundt siden da. Genseren er strikket i Lanett Babyull fra Sandnes Garn på pinne nr. 3 i størrelse 4 år og den har han da brukt siden han var 2,5 år. Lanett er i utgangspunktet et garn jeg ikke er spesielt glad i - syns det blir fort nuppete. Men, det jeg har oppdaget med denne genseren er at etter at den var ferdig med den første nuppingen av overskuddsfiber, har den holdt seg fint.
*Morogenseren fra Pickles (i Pickles Extra Fine Merino) har blitt mye brukt. Den er litt vid i halsen og litt trang i ermene og har nuppet en del - men den er myk og god og storebror liker den så den er en favoritt.

Raglangenser fra Nøstebarn//Morogenser fra Pickles

Til begge to
*Tynne lester (type pinne 2,5) er det beste. Siden jeg ikke er spesielt glad i å strikke lester selv overlater jeg det til svigermor

*Ullbukser (type pinne 3-4) med god ribb i livet og beina
*Ullvotter, både tovede og ikke-tovede i ikke-superwashbehandlet garn

Ikke helt suksess:
*Tykke lester (type pinne 3,5-4) blir overhode ikke brukt hos oss. De blir for tykke å ha inni sko/støvler og for glatte til å bruke innendørs

*Strikka luer generelt blir ikke tette nok på vinteren når det blåser. Da tyr vi mest til vindtette kjøpeluer.

*Den brune raglangenseren jeg strikka til eldstemann i fjor sommer (sees på Ravelry her) ligger nesten ubrukt i skapet. Her fikk jeg meg en liten lærepenge, praktisk og holdbart er ikke alltid det beste! Jeg valgte en fin praktisk oppskrift og et holdbart og vaskbart garn (Falk fra Dalegarn). Jeg la til ekstra lengde på ermer og bol og tenkte at denne skal kunne brukes lenge. Men neida, denne genseren klør visst noe helt forferdelig i følge mottakeren og han nekter plent å bruke den! Den ligger nå pent i skapet og håper at lillebror ikke er like sensitiv når han blir litt større. Falk er forøvrig et av mine favorittgarn i den tykkelsen - det holder seg utrolig godt. Har selv en Mariusgenser strikket i Falk og jeg syns overhode ikke den klør. Nuvel - det nytter ikke å si det til 5-åringen.

Vel, det var mine erfaringer etter denne ullsesongen (som forøvrig ikke er over her i nord - i dag har guttene på seg ullklær i barnehagen).

Til høsten trenger vi mer ull! Ungene går i friluftsbarnehage og er mye ute. Planene mine så langt for neste vinters strikkegarderobe er

Til lillebror:
*En ny rullegenser fra Nøstebarn i Silke-ull (som jeg faktisk startet på i oktober i fjor men den ligger godt gjemt nederst i strikkekurven)
*En til tynn ullgenser, muligens i Drops Baby Merino kjøpt på garnsalg
*En litt tykkere ullgenser (pinne 3,5)
*2-3 ullbukser (ikke helt realistisk - men i hvertfall 1?)
*Ny heldress fra Nøstebarn
*votter, tynne og tykke (tovede)

Til storebror:
*En tynn ullgenser (Bestefartrøye fra Nøstebarn?) i myk ull
*En litt tykkere genser (Lancelot) i myk ull
*1-2 ullbukser (overhode ikke realistisk - heldigvis får de maskinstrikkede ullbukser i julegave hvert år så satser nok heller på det...)
*Tovede votter

Er spent på å se hvor mye av dette jeg får ferdigstilt til høsten - tror nok det bare blir en liten del. Døgnet har som kjent alt for få timer.

Håper flere også blir inspirert av Monstermønster og skriver om strikk i bruk:-)

9 kommentarer:

 1. Skikkelig bra og nyttig innlegg! Blir spennende å se om du når målsettinga, i tillegg til våre andre kreative planer Ü

  SvarSlett
 2. Wow! Veldig imponert! Takk for slike innlegg, det hjelper veldig på strikkemotivasjonen!

  Og så må vi ikke glemme å lage en to-do-liste for jula :)

  SvarSlett
 3. Oj, så masse fint du har laget! Har ikke strikket så mye i våres (etter at sydilla slo inn for fullt), men nå ble jeg inspirert til å ta frem pinnene igjen!

  SvarSlett
 4. herlig å se alt samlet! heldige barn!

  SvarSlett
 5. Imponert! Og inspirert :D Gleder meg til å begynne med "høstklær-strikkingen"!

  Så mye fint du har laget, og så bra med sånne her innlegg. Har omtrent samme erfaringer som deg, liker best tynnere ullklær og sokker, og dessverre: strikka luer har så lite bruksområde her i nord, for det blåser jo tvert igjennom. De brukes mest når vi skal i butikken, med bil.

  Må lage meg en tilsvarende "må-strikke-liste" som deg, med et ferskt skolebarn og en fersk barnehage-unge, så trengs det en del nytt :)

  SvarSlett
 6. Inspirerende! Datteren min har blitt "nesten voksen" og strikka plagg fra mor er ikke like poppis som før, for å si det sånn.... Heldigvis er det nye tilskudd til familien i fom av tantebarn som har mødre som IKKE strikker :-)
  Forresten enig i det du skriver om Pickles´oppskrifter: fine, men jeg må opp en størrelse. Niesen som skal få kjole til toårsdagen i sommer får størrelse 3-4 år, og den tror jeg blir helt passe.

  SvarSlett
 7. Så kjekt når andre og blir inspirert til å lage ull i bruk-innlegg! Mye gode plagg her, og kjekt med forklaring med hva som funker og ikke.

  SvarSlett
 8. Takk for fine kommentarer:-)

  SvarSlett
 9. Kjempe masse fint du har strikket til guttene dine :) Prøver å legge meg til som følger, men den følger listen vil ikke komme opp :/

  SvarSlett